Contacto | Tel.:986 88 03 00

O Auditorio de Marín, a xoia cultural da remodelación urbana que experimentará a vila

A estratexia DUSI #Marín2020 leva varios anos de andadura e de intenso traballo para implementar en Marín unha reforma urbana que posicione á nosa vila como un concello sostible, referente no desenvolvemento urbano e cos equipamentos sociais e culturais á altura da nosa cidadanía.
A construción dun centro sociocultural, dun Auditorio, adaptado ao pulso cultural e social era un dos grandes retos do Goberno local e o proxecto máis relevante da estratexia europea de Marín. Hoxe, a alcaldesa, María Ramallo, e o concelleiro de Urbanismo e tenente alcalde, Manuel Santos, presentaron o anteproxecto deste equipamento, elaborado pola empresa NAOS, e que suporá un antes e un despois na imaxe e na utilización do corazón urbano da vila.
Paralelamente a esta nova construción, a estratexia DUSI #Marín2020 traerá consigo a remodelación do Paseo Alcalde Blanco e a reordenación de toda a contorna anexa á Praza de España, así como a humanización da Avenida de Ourense, arteria principal e porta de entrada do municipio, que o vertebra desde a súa fronteira con Pontevedra ate o final do casco urbano.

Estes tres grandes proxectos de desenvolvemento sostible son posibles grazas á inversión da Unión Europea, que aprobou a Estratexia #Marín2020 como unha das beneficiarias dos investimentos aportados a través do Fondo Europeo de Desenvolvemento Rexional, destinados ás remodelacións urbanas das cidades.
En concreto, a Unión Europea aportará dous millóns de euros para a construción do novo Auditorio, que se unirán a outros dous millóns que investirá a Xunta de Galicia para completar o orzamento total do proxecto.

Proceso de adxudicación e futura convocatoria pública
Segundo explicou a alcaldesa, María Ramallo, na rolda de prensa desta mañá, o anteproxecto de NAOS será adxudicado definitivamente a próxima semana, na Xunta de Goberno local. Esta empresa resultou gañadora do concurso público, obtendo a mellor puntuación e sendo a proposta avalada polo comité de expertos que participou do proceso.
Este órgano estivo conformado por María Encarnación Rivas Días, directora xeral de Ordenación do Territorio e Urbanismo da Consellería de Medio Ambiente, Territorio e Vivenda da Xunta de Galicia; Miguel Ángel Navarro, director da Autoridade Portuaria de Marín e Ría de Pontevedra; Susana Rivadulla López, xefa do Servizo de Urbanismo da Xefatura Territorial de Pontevedra; Anselmo Villanueva, presidente da Delegación de Pontevedra do Colexio Oficial de Arquitectos de Galicia, e Alberto Pensado, xurista da Administración Xeral do Concello de Marín, especialista en contratación pública.

A partir de que se faga oficial a adxudicación e se asine o contrato, NAOS contará con catro meses para adaptar o anteproxecto e redactar o proxecto definitivo. Durante este proceso, poderán aportarse definicións e consideracións, que complementarán e mellorarán a proposta final.
Unha vez que este proxecto definitivo estea listo, iniciarase o procedemento administrativo de contratación das obras correspondente á adxudicación dos traballos propios de construción do novo edificio.
Conscientes de que se trata dun proxecto pensado para a cidadanía, a participación da mesma será un piar importante e que aportará valor engadido a un edificio que pretende ser unha referencia para toda a veciñanza.
Así, a alcaldesa e o concelleiro anunciaron que e ao longo dos próximos meses convocarase á cidadanía de Marín, ás asociacións e aos colectivos sociais a unha xornada de participación onde os arquitectos responsables da elaboración do proxecto e os representantes do Goberno local presentarán o Auditorio, ca fin de coñecer a opinión dos veciños e escoitar as súas suxestións.

Un “xogo de escamas” con cubertas vexetais, cristal e aceiro
Ca construción do Auditorio cubrirase unha das principais demandas que existían na localidade de Marín. Desta maneira, producirase unha rexeneración económica e medioambiental da contorna e dinamizarase a vida social e cultural.
Pola súa ubicación, o edificio está plantexado para integrarse á perfección no entorno. Estará semisoterrado, reducindo así a barreira visual e primando a horizontalidade, para que non se distorsione a imaxe da fachada costeira. Por iso presenta unha “volumetría fragmentada”, tal e como se pode ler no anteproxecto de NAOS, “que aporta unha imaxe dinámica, moderna e integrada ca contorna”, propoñendo un “xogo de escamas”, como as do peixe, nun chisco ao mar e á cultura mariñeira, eixo do ADN social da vila marinense.
Fundamentalmente, o exterior do inmoble combinará tramos verdes, de cuberta vexetal; tramos de cristal e tramos de aceiro. Será especialmente interesante a vista que se poderá ter do edificio desde a Alameda, dado que, ao estar máis elevada sobre o terreo, servirá como miradoiro da superficie do Auditorio, cuxa horizontalidade permitirá que o mar sexa o último elemento da paisaxe á vista.
Segundo se recolle no anteproxecto, todos os materiais serán durables e de escaso mantemento, incluídas as especies vexetais, escollidas coidadosamente pola súa adaptación ao medio mariño e sen necesidade de regos máis alá da propia chuvia a e humidade do ambiente.

Un edificio sostible de consumo case nulo
Os pregos de contratación do proxecto do Auditorio recollían a necesidade clave de que este equipamento cumpra ca normativa vixente en materia de eficiencia enerxética, un dos eixos da estratexia #Marín2020 e que tamén se está aplicando en todo o alumeado público do municipio.
Así, o Auditorio está proxectado como un EECN (Edificio de Consumo de Enerxía Case Nulo). Para iso, combinaranse instalacións de enerxía renovable con características arquitectónicas que minimicen o consumo enerxético. Ademais, todos os sistemas de servizo contarán cas certificacións enerxéticas máis altas posibles.
Segundo se detalla no anteproxecto de NAOS, o inmoble contará con amplos aleros na zona sur, que xerarán sombras ao interior, evitando que a incidencia do sol provoque efecto invernadoiro no interior. Isto virá acompañado da utilización de vidros de control solar, que teñen a capacidade de reflectir a enerxía do sol, controlando tamén a temperatura interna da infraestrutura.
No que respecta á iluminación interior, utilizarase tecnoloxía de tipo LED con sistema DALI, que regula a intensidade luminosa en función da iluminación exterior.

Estrutura interna: espazos con múltiples funcións
O deseño do interior do Auditorio está pensado, tal e como recolle o anteproxecto, “para que teñan cabida todo tipo de actividades socioculturais, desde as que precisan un espazo amplo ata unha pequena aula para actividades máis de diario. Todas elas, en torno a un vestíbulo que poida facer ás veces de praza maior”.
A sala principal contará cun patio de butacas cunha superficie de preto de 640 metros cadrados, con 550 localidades, e cun escenario de cerca de 220. O patio de butacas poderá dividirse en tres subespazos que poderán acoller tres visualizacións ao mesmo tempo.
A maiores, o equipamento contará con catro aulas, tres de diversos tamaños e unha máis grande pensada para usos multidisciplinares; dous baños, sete camerinos, unha sala de audiovisuais e un almacén. Toda a planta sumará un espazo total de case 2.000 metros cadrados.

Reordenación do tráfico, aparcamento subterráneo e “barrio cultural”
A instalación do Auditorio traerá consigo a reordenación de todo o espazo urbano anexo á parcela específica que ocupará o edificio. A recolocación do estacionamento da zona virá acompañada da creación dun aparcadoiro subterráneo, para resolver as demandas propias do funcionamento do edificio.
Con toda esta aposta, o obxectivo é crear unha sorte de “barrio cultural”, con tres grandes espazos verdes, peonís e abertos á cidadanía, como son a Alameda, a Praza de España e o Paseo Alcalde Blanco, totalmente interconectados, con posibilidade de que os eventos culturais trascendan das paredes do edificio do centro cultural e poidan esparcirse por todo o corazón da vila, totalmente remodelado e modernizado baixo os estándares do desenvolvemento urbano sostible.

*Características urbanas da parcela
A parcela do Auditorio (2.000 metros cadrados) está catalogada como chan urbano, rexido polo Plan Especial do Porto, cuxo uso debe estar vinculado á integración Porto-Cidade. Ademais, está recollida no Plan de Ordenación do Litoral, como zona de ordenación.

Dossier do Auditorio: ENLACE

 

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.

ACEPTAR
Aviso de cookies